Ús didàctic de la Viquipèdia

Els wikis, pàgines web que permeten l'edició col∙laborativa, tenen un gran potencial didàctic: construcció de llibres i documentació en xarxa, espai per a l'elaboració de treballs grupals i projectes, wikis d'aula, personals,... Des dels espais més petits fins als més grans, com la Wikipedia, la major enciclopèdia lliure del món, disponible en més de 250 llengües, una d'elles la Viquipèdia catalana. En aquest curs explorarem i posarem en pràctica alguns exemples d'usos didàctics de la Wikipedia i la Viquipèdia en particular, des de la consulta crítica d'informació a la col∙laboració amb la comunitat viquipedista dins la Marató Viquipèdia, proposta del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya adreçada als centres de primària i secundària i a la comunitat educativa en general.
El curs és no presencial i es desenvolupa en un aula virtual creada amb la plataforma Moodle.
Hi haurà una sessió presencial de cloenda de l'activitat en la qual poden participar (i seria bo que ho fessin) alumnes per als quals hagi estat pensat el projecte.

Professorat interessat en conèixer i participar activament a la Viquipèdia i en utilitzar-la com a recurs didàctic a l'aula, tot elaborant un projecte real d'ús de la Viquipèdia amb alumnat.

Per participar al curs cal tenir un nivell bàsic de treball amb ordinador i amb Internet. També cal:

  • Saber utilitzar el correu electrònic
  • Saber utilitzar navegadors d'Internet i navegar per la xarxa amb una certa seguretat
  • Tenir disposició a participar en activitats col·laboratives en línia (fòrums, treballs grupals...)
Els objectius generals del curs són:
  • Conèixer les bases del projecte Wikipedia en general i Viquipèdia en particular
  • Crear-se un compte d'usuari/ària a la Viquipèdia, editar la pàgina personal i contactar amb la comunitat viquipedista.
  • Utilitzar la Viquipèdia, complementada amb d'altres viquipèdies, com a font d'informació.
  • Explorar el potencial educatiu de la Viquipèdia a l'aula i fomentar el treball col∙laboratiu.
  • Escriure i editar articles.
  • Dur a terme un projecte d'ús didàctic de la Viquipèdia a l'aula.

La metodologia de treball és no presencial de manera que les tasques del curs es faran "en línia", és a dir, amb connexió a internet i a través d'una aula virtual.
Hi haurà una sessió presencial de cloenda de l'activitat en la qual poden participar (i seria bo que ho fessin) alumnes per als quals hagi estat pensat el projecte.
Tot i que s'anirà seguint una planificació temporal, els participants poden anar explorant el funcionament de l'aula i els racons del curs al seu propi ritme dins cada mòdul de treball. En aquest curs les persones participants són les protagonistes, són qui ha de planificar l’aprenentatge i construir el coneixement. Per fer-ho compten amb l’ajut de les formadores, els materials i la resta de recursos de l'aula.
 
Les activitats no presencials es realitzaran seguint tres dinàmiques: Individual - Petit grup i Gran grup. Aquest darrer és el cas dels debats, que requereixen la participació de tothom per tal que la discussió sigui rica i profitosa i es pugui aprendre de manera cooperativa.

L’avaluació del curs es realitzarà a partir de:

  • La participació en els debats i en els espais de treball de grup. En aquest curs el coneixement no s’adquireix només a partir d’un material, del formador o de l’entorn, sinó que es construeix dia a dia i de manera conjunta als espais compartits. És per això que el seguiment i la participació continuada a aquestes activitats compartides esdevenen especialment importants.
  • Les activitats lliurades de cada mòdul. Les activitats avaluatives s’han de lliurar abans de la data límit de finalització del mòdul. Aquestes activitats seran retornades amb una valoració i un comentari, que permetran als participants reflexionar sobre el seu treball.
  • La participació a la sessió de cloenda i la presentació del projecte elaborat.