Serveis Google aplicats a l'educació

Google va començar essent un cercador, senzill i més eficaç que els llavors disponibles. Per a moltes persones el mot Google continua essent sinònim de cercar informació a la xarxa, i fins i tot l'alumnat l'inclou, de vegades com a únic ítem, a les bibliografies (o webgrafies) dels treballs que elabora. Però Google és molt més. Disposa d'un petit univers d'eines i funcionalitats integrades entre elles la major part de les quals són d'ús gratuït. Fins i tot, recentment, l'empresa ha llançat "Google for educators", amb guies bàsiques de cada eina i orientacions específiques per ajudar alumnat i educadors a utilitzar-les per a crear coneixement. De moment tan sols està disponible en anglès, però segur que ben aviat serà traduït a altres idiomes.

Amb Google podreu comunicar-vos, disposar a qualsevol lloc dels vostres documents, gestionar el vostre temps, rebre notícies, organitzar fotografies i vídeos, elaborar documents diversos de manera col·laborativa, tenir la vostra pàgina web (o la del grup classe, o la del centre), expressar les vostres opinions o publicar les vostres experiències a un bloc, compartir documents,... Només necessiteu un ordinador connectat a Internet i un navegador. Res més. Aprendre a utilitzar els espais de Google és molt fàcil, ja ho veureu!

La millor manera d'entrar a l'univers de les eines de Google és el correu Gmail, que us permet identificar-vos amb un sol nom d'usuari/ària i contrasenya a tota la resta de llocs: documents en línia, pàgines web, xat, fotografies a la xarxa, escriptori personal, calendari...

Professorat interessat en conèixer eines i serveis per treballar a la xarxa en àmbits diversos: comunicació, elaboració col·laborativa de documents, creació d'espais personals de gestió i publicació (pàgines web i blocs).

Per participar al curs cal tenir un nivell bàsic de treball amb ordinador. Cal:

  • Saber utilitzar el correu electrònic
  • Saber utilitzar navegadors d'Internet i navegar per la xarxa amb una certa seguretat
  • Saber utilitzar algun processador de textos, full de càlcul (ús bàsic) i programes d'elaboració de presentacions
Els objectius generals del curs són:
  • Conèixer la varietat d'aplicacions webs de Google i el seu potencial educatiu
  • Esdevenir usuaris/àries dels principals serveis de Google: Gmail, GoogleDocs, GoogleSites,...
  • Utilitzar les aplicacions de Google per tal d'elaborar productes d'una manera col·laborativa
  • Utilitzar les aplicacions de Google amb finalitats de gestió del temps i la informació (Calendar, Reader, iGoogle)
  • Aprofitar el potencial educatiu dels serveis de Google.
La metodologia de treball és no presencial de manera que les tasques del curs es faran "en línia", és a dir, amb connexió a internet i a través d'una aula virtual.
Hi haurà una sessió presencial de cloenda de l'activitat en la qual poden participar (i seria bo que ho fessin) alumnes per als quals hagi estat pensat el projecte.
Tot i que s'anirà seguint una planificació temporal, els participants poden anar explorant el funcionament de l'aula i els racons del curs al seu propi ritme dins cada mòdul de treball. En aquest curs les persones participants són les protagonistes, són qui ha de planificar l’aprenentatge i construir el coneixement. Per fer-ho compten amb l’ajut de les formadores, els materials i la resta de recursos de l'aula.
 
Les activitats no presencials es realitzaran seguint tres dinàmiques: Individual - Petit grup i Gran grup. Aquest darrer és el cas dels debats, que requereixen la participació de tothom per tal que la discussió sigui rica i profitosa i es pugui aprendre de manera cooperativa.

L’avaluació del curs es realitzarà a partir de:

  • La participació en els debats i en els espais de treball de grup. En aquest curs el coneixement no s’adquireix només a partir d’un material, del formador o de l’entorn, sinó que es construeix dia a dia i de manera conjunta als espais compartits. És per això que el seguiment i la participació continuada a aquestes activitats compartides esdevenen especialment importants.
  • Les activitats lliurades de cada mòdul. Les activitats avaluatives s’han de lliurar abans de la data límit de finalització del mòdul. Aquestes activitats seran retornades amb una valoració i un comentari, que permetran als participants reflexionar sobre el seu treball.